29/05/2020

Zadbaj o dobry pakiet assistance

Uszkodzone koło to awaria, która najczęściej zdarza się na drodze. Przekonał się o tym kierowca, któremu kandydat na prezydenta Rafał Trzaskowski pomógł zmienić koło w uszkodzonym pojeździe, o czym poinformował na jednym z portali społecznościowych. Sytuacja miała miejsce w czwartek po 21:00, na trasie do Zielonej Góry.

Panująca przez ostatnie tygodnie sytuacja nie skłaniała Polaków do wyjazdów samochodem. Jest to okres zmniejszonej liczby interwencji w ramach assistance samochodowego. Ruch spadł średnio o 30 proc., w porównaniu do 2019 roku, jednak ostatni tydzień pokazuje, że Polacy coraz chętniej się przemieszczają i potrzebują korzystać z assistance samochodowego.

- Ruch na drogach nadal jest mniejszy, jednak wyraźnie widać, że wraca do stanu sprzed pandemii. W porównaniu do analogicznego okresu, w minionym roku ilość interwencji spadła już tylko o 16 proc. - mówi Piotr Ruszowski, dyrektor pionu sprzedaży i marketingu w Mondial Assistance. Co więcej spodziewamy się, że wakacje będą czasem szczególnie wytężonej pracy, w związku z tym, iż wielu Polaków deklaruje spędzenie wakacji w kraju, a co za tym idzie częściej będą oni poruszać się samochodem. Warto zatem zadbać o dobry pakiet zawierający usługi assistance. W razie nieprzewidzianej sytuacji na drodze wystarczy, że zadzwonimy do czynnego przez całą dobę Centrum Operacyjnego i uzyskamy pomoc. Pamiętajmy aby numer telefonu do firmy świadczącej usługi assistance mieć zapisany w telefonie komórkowym - dodaje Piotr Ruszowski.

Rozbudowane pakiety assistance
Wielu z nas posiada taki pakiet w swoich ubezpieczeniach komunikacyjnych lub przy produktach powiązanych z kontem czy kartą kredytową. Należy sprawdzić jakie ubezpieczenie posiadamy oraz w jakich sytuacjach możemy liczyć na pomoc.

- Dobry pakiet assistance powinien swoim zakresem obejmować usługi holowania, jeśli podróżujemy po kraju, z wysokim limitem km. Jeśli najczęściej poruszamy się po mieście należy sprawdzić czy assistance nie ma tzw. franszyzy, czyli limitu odległości od domu, kiedy świadczona jest pomoc - tłumaczy Piotr Ruszowski. Dodatkowo, istotnym elementem jest oczywiście samochód zastępczy na czas naprawy, a także dodatki w postaci tzw. pilot error, czyli zatrzaśnięcia kluczyków w aucie czy wlania złego paliwa - dodaje Piotr Ruszowski.

Większość towarzystw ubezpieczeniowych oferuje możliwość zakupu pakietu assistance, warto zatem udać się do agenta, aby kupić produkt dopasowany do swoich potrzeb. Jeśli jednak awaria zaskoczy nas niespodziewanie, zawsze można skorzystać z ogólnopolskiego numeru pomocy drogowej - +48225222950 i zamówić odpłatną pomoc. Holownik w mieście dojedzie w ciągu kilkunastu, a poza miastem kilkudziesięciu minut i jeśli to tylko możliwe usprawni pojazd na miejscu, zaś w poważniejszej sytuacji zholuje pojazd we wskazane przez klienta miejsce lub do najbliższego warsztatu.
Szczegółowe informacje dotyczące tej usługi dostępne są na stronie sosauto24.pl

05/09/2018

Awarie Polaków podczas wakacji

W okresie wakacji, jak co roku, do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance z prośbą o pomoc zgłasza się kilkadziesiąt tysięcy osób. Jest to czas wytężonej pracy dla osób pracujących w firmach specjalizujących się w usługach assistance.

06/12/2018

Zwichnięcia, skręcenia, złamania - to najczęstsze urazy jakich doznają narciarze i snowboardziści

Lista kontuzji, jakie zdarzają się miłośnikom zimowych sportów jest bardzo długa. Z analizy danych zebranych przez Mondial Assistance wynika, że narciarze najczęściej ulegają wypadkom w drugim dniu wyjazdu, na stokach we Włoszech, Austrii oraz Francji.

20/12/2018

Rozwiązania telemedyczne dostępne 24 godziny na dobę

Rozwój nowych technologii następuje bardzo szybko. Dostarczają one nowoczesne, korzystne rozwiązania, które oferują istotną poprawę jakości życia. Wszystko, co jest w stanie pomóc nam udoskonalić i monitorować stan zdrowia, jest ważnym krokiem w kierunku dłuższego i efektywniejszego życia i lepszych pakietów assistance.