05/11/2018

W dniu Wszystkich Świętych o 43 proc. wzrosła ilość wezwań assistance samochodowego

Niezmiennie od wielu lat do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance w dniu Wszystkich Świętych, z prośbą o pomoc, zgłasza się wiele osób. Podczas tegorocznych dojazdów na cmentarz assistance samochodowe przydało się bardziej niż rok temu.

- Analiza naszych danych dotyczących wezwań assistance samochodowego pokazała, że miniony dzień Wszystkich Świętych charakteryzował się wzmożonym ruchem drogowym na terenie całego kraju. Przełożyło się to na ilość wezwań pomocy assistance dla samochodów. Był to dla nas dzień rzeczywiście bardziej pracowity niż rok temu. Pracownicy Centrum Operacyjnego odebrali aż o 43 proc. więcej telefonów z prośbą o pomoc niż w analogicznym dniu rok wcześniej. Większość wezwań dotyczyła awarii na drodze – mówi Piotr Ruszowski, dyrektor sprzedaży i marketingu w Mondial Assistance.

Podróż samochodem to głównie awarie
Dominującą przyczyną zgłoszeń do Centrum Operacyjnego była awaria samochodu – 44 proc. (wzrost o 73 p.p.). Wypadki stanowiły 39 proc. zgłoszeń (wzrost o 18 p.p.).

- Jeśli było to możliwe, pomoc udzielana była na miejscu. Jeśli nie, laweta transportowała uszkodzony pojazd do najbliższego warsztatu. Powiadomienia związane z zapotrzebowaniem na holowanie stanowiły 58 proc. zgłoszeń (wzrost o 71 p.p). Prośba o samochód zastępczy stanowiła 33 proc. zgłoszeń (wzrost o 88 p.p.) – dodaje Piotr Ruszowski.

Gdzie potrzebowaliśmy pomocy?
Najczęściej z usług pomocowych korzystano w województwie mazowieckim – 18 proc. (wzrost o 14 p.p.), łódzkim – 14 proc. (wzrost o 150 p.p.) oraz śląskim – 8 proc. (wzrost o 38 p.p.).

- Najmniej zgłoszeń odnotowaliśmy z województwa lubelskiego, opolskiego i świętokrzyskiego. Interwencje w tych województwach stanowiły w sumie 6 proc. wszystkich zgłoszeń do Centrum Operacyjnego – mówi Piotr Ruszowski.

05/09/2018

Awarie Polaków podczas wakacji

W okresie wakacji, jak co roku, do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance z prośbą o pomoc zgłasza się kilkadziesiąt tysięcy osób. Jest to czas wytężonej pracy dla osób pracujących w firmach specjalizujących się w usługach assistance.

11/10/2018

Waze to jedna z największych społecznościowych aplikacji nawigacyjnych, której użytkownicy w czasie rzeczywistym informowani są o tym co dzieje się na drodze - o stłuczkach, wypadkach, korkach. Korzysta z niej ponad 22 miliony osób, w 20 krajach Europejskich.

20/12/2018

Rozwiązania telemedyczne dostępne 24 godziny na dobę

Rozwój nowych technologii następuje bardzo szybko. Dostarczają one nowoczesne, korzystne rozwiązania, które oferują istotną poprawę jakości życia. Wszystko, co jest w stanie pomóc nam udoskonalić i monitorować stan zdrowia, jest ważnym krokiem w kierunku dłuższego i efektywniejszego życia i lepszych pakietów assistance.