02/11/2011

Więcej stłuczek 1 listopada

Świąteczny długi weekend stał pod znakiem awarii i wypadków samochodowych. Centrum Operacyjne Mondial Assistance w przypadku assistance dla kierowców w dniach 28.10-1.11.2011 r. interweniowało 31% częściej w porównaniu do zeszłorocznego weekendu listopadowego (29.10-1.11.2010 r.). Liczba awarii wzrosła o 24%, a wypadków o 35%.

Rozpatrując interwencje Centrum Operacyjnego Mondial Assistance pod kątem konkretnych potrzeb klientów, najczęściej konieczne było wezwanie holownika (60% przypadków). Co piąte zgłoszenie dotyczyło konieczności dokonania napraw na miejscu zdarzenia. Niewiele mniej (17%) interwencji polegało na zapewnieniu samochodu zastępczego. Klienci sporadycznie zgłaszali zapotrzebowanie na organizację taksówki oraz miejsca parkingowego (odpowiednio 2% i 1%). Z kolei zeszły rok charakteryzował się tym, że 62% zgłoszeń dotyczyło holowania pojazdu, 15% zapewnienia samochodu zastępczego i napraw na miejscu zdarzenia. 7% klientów potrzebowało skorzystać z usług taksówki, a 1%, podobnie jak w ostatni weekend, zgłaszał się z prośbą o pomoc w organizacji miejsca parkingowego.

Patrząc na przyczyny zgłoszeń do Centrum Operacyjnego Assistance, podobnie jak w zeszły weekend świąteczny, dominowała awaria samochodu. W tym roku było 66% zgłoszeń, w zeszłym zaś 68%. Pozostałe przypadki to wypadki samochodowe.

– Każdego roku podczas Wszystkich Świętych panuje wzmożony ruch uliczny. Zwykle niestety oznacza to większą liczbę stłuczek oraz awarii. Ostatni weekend listopadowy jednakże zdecydowanie wyróżniał się w porównaniu do zeszłego roku. Skok liczby interwencji praktycznie o 1/3 tylko to potwierdza. Stanowiło to duże wyzwanie dla Centrum Operacyjnego Mondial Assistance, ale każdy klient otrzymał odpowiednią pomoc, bo w tak newralgicznych okresach szczególnie przygotowujemy się na przyjęcie większej ilości zgłoszeń – mówi Tomasz Brożyna, Dyrektor Operacyjny Mondial Assistance.

Pod względem interwencji w poszczególnych województwach najwięcej z nich przypadło na mazowieckie. Na drugim i trzecim miejscu znalazło się województwo śląskie oraz łódzkie. W dalszej kolejności znajdują się województwa: dolnośląskie, wielkopolskie, małopolskie, pomorskie, świętokrzyszkie, zachodniopomorskie, lubelskie i podkarpackie. Ostatnia piątka to: kujawsko-pomorskie, lubuskie, podlaskie, warmińsko-mazurskie i opolskie.

05/09/2018

Awarie Polaków podczas wakacji

W okresie wakacji, jak co roku, do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance z prośbą o pomoc zgłasza się kilkadziesiąt tysięcy osób. Jest to czas wytężonej pracy dla osób pracujących w firmach specjalizujących się w usługach assistance.

06/12/2018

Zwichnięcia, skręcenia, złamania - to najczęstsze urazy jakich doznają narciarze i snowboardziści

Lista kontuzji, jakie zdarzają się miłośnikom zimowych sportów jest bardzo długa. Z analizy danych zebranych przez Mondial Assistance wynika, że narciarze najczęściej ulegają wypadkom w drugim dniu wyjazdu, na stokach we Włoszech, Austrii oraz Francji.