27/03/2023

Odpowiednie opony podstawą bezpieczeństwa na drodze

W minionym tygodniu rozpoczęła się kalendarzowa wiosna, co oznacza porę na zmianę opon na letnie. Dlaczego powinniśmy dostosować opony do pory roku, przekonują dane policji i eksperci Mondial Assistance.

W Polsce nie ma obowiązku dostosowania opon do pory roku, ale dobranie odpowiedniego ogumienia jest zdecydowanie zalecane już przed długimi, wielkanocnymi wyjazdami. Wartość graniczna, jaka jest najczęściej wskazywana do zmiany pomiędzy oponami zimowymi i letnimi, to 8 stopni Celsjusza. Według prognoz długoterminowych takie temperatury powinny utrzymać się na dłużej. Jest to więc idealny moment na zmianę opon i ogólny przegląd samochodu.

Zgodnie z ostatnimi pełnymi danymi rocznymi opublikowanymi przez Komendę Główną Policji (z 2021 roku), niewłaściwie ogumienie było drugą najczęściej stwierdzaną usterką techniczną – stanowiło 14,2% przypadków. Wskaźniki te pokrywają się z danymi organizacji eksperckiej Dekra, według których jeszcze przed pandemią Covid-19, źle dobrane opony były przyczyną około 12% wypadków.

Opony zimowe charakteryzują się bardziej miękką gumą i głębszym bieżnikiem, przez co są lepiej przystosowane m.in. do jazdy po śniegu i lodzie. Jednakże wraz ze wzrostem temperatury ich przyczepność się zmniejsza, co prowadzi do wydłużenia drogi hamowania o nawet 30% i utrudnia kontrolę pojazdu, a co za tym idzie - zwiększa ryzyko wypadków drogowych i kolizji. Jak zauważają eksperci Mondial Assistance, nie pozostaje to bez wpływu na energooszczędność – jeżdżąc latem na oponach zimowych, zużywa się więcej paliwa, co oznacza dodatkowe koszty i większy ślad węglowy.

Aby od samego początku sezonu wiosennego cieszyć się pełnią bezpieczeństwa warto odpowiednio wcześniej ustalić termin wizyty w serwisie i przy okazji sprawdzić stan techniczny auta.

- Kiedy wyruszamy w podróż na złym ogumieniu może dojść do wypadku z powodu niższej przyczepności lub awarii opony. Jest to szczególnie niebezpieczne przy zdecydowanie wyższych temperaturach asfaltu, kiedy opony zimowe szybciej się ścierają, co może doprowadzić nawet do ich pęknięcia. – komentuje Jakub Gawroński, kierownik Działu Sieci Mondial Assistance. – Mondial Assistance współpracuje z siecią wulkanizacji mobilnych, co pozwala wymienić uszkodzone opony w dowolnym miejscu w kraju. Ta elastyczność jest jedną z największych zalet assistance samochodowego i powodem, dla którego usługi pomocowe związane z pojazdami są najbardziej cenionym pakietem ze wszystkich usług pomocowych. Zgodnie z wynikami 12. edycji badania przeprowadzonego przez Mondial Assistance Rynek usług assistance widziany oczami klientów aż 84% respondentów uznało je za najbardziej potrzebne – dodaje Jakub Gawroński.

Podsumowując: wymiana opon zimowych na letnie jest ważnym aspektem przygotowania auta na wiosnę. Pozwala zachować pełną kontrolę nad pojazdem w każdych warunkach atmosferycznych aż do późnej jesieni i zmniejszyć ryzyko wypadków. Oznacza to bezpieczeństwo własne i towarzyszy podróży.

05/09/2018

Awarie Polaków podczas wakacji

W okresie wakacji, jak co roku, do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance z prośbą o pomoc zgłasza się kilkadziesiąt tysięcy osób. Jest to czas wytężonej pracy dla osób pracujących w firmach specjalizujących się w usługach assistance.

28/11/2018

Jak przygotować auto na zimę

Samochód jest niewątpliwie jednym z ulubionych środków transportu Polaków. Dane zbierane przez Mondial Assistance pokazują, że ilość wezwań assistance samochodowego pod koniec roku wzrasta. Dla kierowców to trudny czas, a dla branży assistance wiąże się on ze stanem wzmożonej gotowości do udzielania pomocy.

06/12/2018

Zwichnięcia, skręcenia, złamania - to najczęstsze urazy jakich doznają narciarze i snowboardziści

Lista kontuzji, jakie zdarzają się miłośnikom zimowych sportów jest bardzo długa. Z analizy danych zebranych przez Mondial Assistance wynika, że narciarze najczęściej ulegają wypadkom w drugim dniu wyjazdu, na stokach we Włoszech, Austrii oraz Francji.