26/11/2022

Nie potrzeba interwencji rodziny królewskiej, by otrzymać należytą opiekę – wystarczy dobra polisa

Gdy sportowiec lub turysta dozna niebezpiecznego urazu, który dodatkowo skutkuje poważnymi powikłaniami – takimi jak krwawienie wewnątrzczaszkowe – potrzebna jest natychmiastowa operacja i skomplikowane leczenie. Posiadacz ubezpieczenia turystycznego, może liczyć w tej sytuacji na pomoc organizacyjną i pokrycie kosztów bardzo drogich procedur medycznych. Wyspecjalizowane podmioty, jakimi są firmy assistance, zaraz po otrzymaniu zgłoszenia, kontaktują się ze szpitalem, gwarantują koszty leczenia i są w bieżącym kontakcie z lekarzami na miejscu.

Polscy lekarze i personel pracujący w całodobowych centrach operacyjnych firm assistance, śledzą przebieg leczenia i przygotowują kolejne etapy pomocy medycznej, po ustabilizowaniu się stanu poszkodowanego. Kluczowy jest transport w bezpiecznych dla klienta warunkach. Takie usługi realizowane są przez latające karetki, wyposażone jak oddział intensywnej terapii z pełnym zapleczem medycznym i medykami na pokładzie. Sam proces organizacji transportu jest bardzo skomplikowany i wymaga skoordynowania karetki, która przetransportuje klienta na lotnisku w kraju zdarzenia, samego transportu i niezbędnego personelu, sprzętu i leków oraz karetki już w Polsce, która zabierze poszkodowanego z lotnika do szpitala w kraju docelowym. Transporty medyczne są nie tylko trudne logistycznie, ale też bardzo drogie. Dlatego kibice, turyści czy Polacy udający się poza Europę w celach służbowych, powinni pamiętać o ubezpieczeniu turystycznym z sumą ubezpieczenia kosztów leczenia za granicą, nie niższą niż 500 tys. zł.

- Opieka asystorska nie kończy się w momencie ustabilizowania życia poszkodowanego. Na podstawie dokumentacji medycznej, nasz lekarz ocenia stan zdrowia pacjenta i podejmuje decyzję o dalszym leczeniu na miejscu lub przetransportowaniu go do Polski. Po otrzymaniu zielonego światła od lekarza specjalisty w szpitalu leczącym naszego klienta, następuje transport, przy którym kierujemy się przede wszystkim dobrem pacjenta. Organizowany jest on jak najszybciej, dlatego że nasi klienci po traumatycznych wydarzeniach, chcą zwykle jak najszybciej wrócić do Polski. Bywają też sytuacje, że w kraju leczenia, nie ma możliwości zapewnienia klientom najlepszej pomocy medycznej – komentuje Piotr Ruszowski, prezes Mondial Assistance.

Koszty są zależne od miejscowych szpitali, dlatego wahają się w zależności od regionu. Na przykład pięciodniowy pobyt na oddziale intensywnej terapii w Katarze można szacować na niemały majątek. Wg specjalistów Mondial Assistance, hospitalizacja wyniosłaby pomiędzy 100 000 a 110 000 zł, natomiast koszty lotu do Polski transportem sanitarnym to kolejne 200 000 zł.

05/09/2018

Awarie Polaków podczas wakacji

W okresie wakacji, jak co roku, do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance z prośbą o pomoc zgłasza się kilkadziesiąt tysięcy osób. Jest to czas wytężonej pracy dla osób pracujących w firmach specjalizujących się w usługach assistance.

04/12/2018

Akcje ratunkowe w górach za darmo tylko w Polsce

Przed nami długo oczekiwany sezon zimowych podróży. Planując wyjazd w góry na narty, snowboard lub piesze wycieczki należy pamiętać, że wykupienie ubezpieczenia dopasowanego do uprawianej przez nas aktywności jest niezbędne. Zagwarantuje nam pokrycie kosztów ewentualnego leczenia, koszt helikoptera ratunkowego i ambulansu, którym wrócimy do kraju.