05/08/2008

Na skrzydłach do Hiszpanii

Grupa Mondial Assistance ujawnia wakacyjne plany Europejczyków.

Tego lata najmodniejsza jest Hiszpania. Polacy najliczniej odwiedzą Wyspy Brytyjskie. Wakacje to czas, kiedy cały świat żyje na walizkach. Na podstawie analizy ponad 418 tys. ubezpieczeń turystycznych wykupionych do 15 maja br. na czas wakacji (14 czerwca - 15 września br.)

Mondial Assistance stworzył ranking urlopowych lotów Europejczyków. Miejscem docelowym ponad połowy wszystkich zaplanowanych lotów będzie Hiszpania. Na kolejnych miejscach w rankingu znalazły się: Włochy (14,1% lotów), Wielka Brytania (13,8%), Francja (9,4%), Irlandia (4,6%) i Portugalia (4,3%).

„e-Magin, czyli platforma e-commerce należąca do Mondial Assistance, daje niesamowite możliwości analizowania planów podróżnych na całym świecie. Jest to możliwe dzięki olbrzymiemu zainteresowaniu, jakim cieszą się ubezpieczenia sprzedawane w Internecie właśnie poprzez tę platformę.– mówi Erick Morazin, Międzynarodowy Dyrektor Sprzedaży Mondial Assistance.

W rezultacie możemy w czasie rzeczywistym prześledzić najczęstsze miejsca docelowe oraz czas trwania urlopów. Tego lata przeciętne wakacje Europejczyków potrwają 10 dni, wynika z rankingu Mondial Assistance. Rekordzistami w odpoczywaniu są Polacy – 13,8 dni, Francuzi – 13 dni i Holendrzy – 11,9 dni. Najbardziej pracowici natomiast są Szwedzi, którzy planują zaledwie 8 dni wakacji, Brytyjczycy – 8,3 dni, Portugalczycy i Hiszpanie – 9 dni.

Dokąd na wakacje? W ostatnim czasie najpopularniejszym miejscem docelowym lotów z Polski są Wyspy Brytyjskie. Także i tego lata zamierzamy licznie odwiedzić ten kraj. Co trzeci wakacyjny bilet lotniczy Polaka został wykupiony właśnie do ojczyzny Szekspira (37,5%), popularnością cieszą się też Irlandia(22,1%) i Włochy (14,6%).

Za to Polska, zaraz po Hiszpanii i przed Stanami Zjednoczonymi jest ulubionym miejscem odpoczynku Irlandczyków. Nasz kraj odwiedzi w tym roku 19,2% lotniczych turystów z Irlandii. Francuzi, znani patrioci, pozostaną we Francji. Aż 21,1% ich wakacyjnych lotów to połączenia krajowe. Wysoko cenią też południową Europę - przede wszystkim Hiszpanię, gdzie wybiera się 11,2% Francuzów podróżujących samolotem i Włochy (9,5%).

Niemcy również planują zażywać kąpieli słonecznych w Hiszpanii (28,3%), ponadto znaczna ich liczba odwiedzi Włochy (13,3%) i Wielką Brytanię (9,5%). Brytyjczycy, znani miłośnicy Hiszpanii, pozostaną tego lata wierni tradycji. Prawie 1/3 spośród nich (31,7% wykupionych biletów lotniczych) odwiedzi ten kraj. 14,1% pozostanie w obrębie Wielkiej Brytanii, 10,2% natomiast spędzi wakacje we Francji.

Włosi kochają swój kraj: 29,2% z nich będzie samolotem przemieszczać się w granicach Włoszech. Znaczną popularnością wśród nich cieszą się także Hiszpania (23,4%) i Wielka Brytania  (14,9%).

Rekordzistami w pozostawaniu w granicach własnego kraju są Hiszpanie. Z rankingu Mondial Assistance wynika, że ponad jedna trzecia z nich zamierza w wakacje latać w obrębie własnego kraju.

Dla podróżnych na całym świecie Grupa Mondial Assistance przygotowała liczne warianty ubezpieczeń. Polscy turyści mogą korzystać m.in. z polis: Elvia Podróże, Elvia Woda, Elvia Góry oraz tegorocznej nowości – Degustatora, czyli polisy dla wielbicieli wina. Ubezpieczenia są dostępne na stronie www.elvia.pl.

05/09/2018

Awarie Polaków podczas wakacji

W okresie wakacji, jak co roku, do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance z prośbą o pomoc zgłasza się kilkadziesiąt tysięcy osób. Jest to czas wytężonej pracy dla osób pracujących w firmach specjalizujących się w usługach assistance.

07/09/2018

Podsumowanie wakacji – wzrost korzystania z assistance medycznego za granicą

W trakcie tegorocznego sezonu urlopowego, wyjazd za granicę zadeklarowało 7,4 mln osób. Z analizy danych zebranych przez Mondial Assistance wynika, że korzystanie z assistance medycznego wzrosło o 23 p.

06/12/2018

Zwichnięcia, skręcenia, złamania - to najczęstsze urazy jakich doznają narciarze i snowboardziści

Lista kontuzji, jakie zdarzają się miłośnikom zimowych sportów jest bardzo długa. Z analizy danych zebranych przez Mondial Assistance wynika, że narciarze najczęściej ulegają wypadkom w drugim dniu wyjazdu, na stokach we Włoszech, Austrii oraz Francji.