26/04/2022

Mondial Assistance może pomóc w adaptacji biur na potrzeby uchodźców z Ukrainy

• Mondial Assistance oddał na dzienny ośrodek wsparcia kobiet i dzieci z Ukrainy ponad 400 m2 swojego biura.
  • W ekspresowym tempie powierzchnię biurową w przytulne sale opieki zmienił zakupiony w grudniu przez Mondial - Fachmistrz.
  • Kwestiami związanymi z organizacją i prowadzeniem RiO Edu Centrum zajęła się Fundacja Omeny Mensah.
  • Mondial Assistance deklaruje chęć wsparcia innych firm przy podobnych projektach.

Do Polski przybywa coraz więcej osób z Ukrainy. Większość to matki z dziećmi. Będą one poszukiwały pracy i jednocześnie miejsca, gdzie ich dzieci w wieku przedszkolnym będą mogły spędzić czas w ciągu dnia.

- Dlatego postanowiliśmy przeznaczyć 400 m2 w naszym biurze na stworzenie ośrodka wsparcia kobiet i dzieci z Ukrainy RiO Edu Centrum. Przygotowaliśmy 5 sal dla dzieci i 2 sale dla mam. Szacujemy, że będziemy mogli przyjąć około 70 dzieci i 40 mam. Oczywiście nie będzie się to wiązało dla nich z żadnymi kosztami – mówi Piotr Ruszowski, prezes Mondial Assistance.

Dostosowaniem surowych powierzchni biurowych do potrzeb dzieci zajęła się firma Fachmistrz. To specjaliści, którzy na co dzień zajmują się przeprowadzaniem remontów i adaptacji powierzchni biurowych czy mieszkalnych. Kwestie związane z organizacją i prowadzeniem ośrodka koordynuje Fundacja Omeny Mensah.

- Dziećmi zajmą się edukatorzy i animatorzy pochodzenia ukraińskiego. Eksperci pomogą matkom w aktywizacji zawodowej. Dostaną one też wsparcie prawne i tłumaczeniowe. Wszyscy będą objęci pomocą psychologiczną i lekarską – mówi Omenaa Mensah.

Osoby zainteresowane możliwością skorzystania z tej formy bezpłatnej pomocy, mogą zgłaszać się e-mailowo, pisząc na adres rio@omenaafoundation.com. Siedziba RiO Edu Centrum znajduje się w Warszawie przy ul. Konstruktorskiej 12.

Organizatorzy wstępnie zakładają, że klub będzie działał do września 2022 r. Dalsze działanie klubu będzie zależało od zapotrzebowania i sytuacji.

- Na apel o wsparcie tej inicjatywy ogłoszony w mediach społecznościowych odpowiedziało wiele innych osób i firm. Wszystkim za wskazówki, porady i wsparcie serdecznie dziękuję – mówi Piotr Ruszowski.

Jednocześnie deklaruje, że firmy, które będą chciały zrealizować podobny pomysł mogą liczyć na wsparcie ze strony ekspertów Fachmistrza. Z kolei osoby zaangażowane w projekt ze strony Mondial Assistance też chętnie podzielą się doświadczeniami związanymi np. z formalnościami dotyczącymi organizacji takiego klubu dla dzieci.

- Cieszę się, że mogliśmy wykorzystać nasze doświadczenie przy takim projekcie. Tu liczył się każdy dzień. Konieczna była koordynacja prac wielu specjalistów: elektryków, hydraulików, specjalistów od klimatyzacji i oczywiście wszystkich robót wykończeniowych. Wymagało to też współpracy z administracją budynku, a nawet restauracją działającą w biurowcu – mówi Agnieszka Nurska-Kaczor, dyrektor zarządzający w Fachmistrzu.

Poniżej zdjęcia z uroczystego otwarcia RiO Edu Centrum, w którym wzięła udział Agata Duda, żona prezydenta RP.

foto: Cezary Piwowarski

20/12/2018

Rozwiązania telemedyczne dostępne 24 godziny na dobę

Rozwój nowych technologii następuje bardzo szybko. Dostarczają one nowoczesne, korzystne rozwiązania, które oferują istotną poprawę jakości życia. Wszystko, co jest w stanie pomóc nam udoskonalić i monitorować stan zdrowia, jest ważnym krokiem w kierunku dłuższego i efektywniejszego życia i lepszych pakietów assistance.

10/12/2018

Jazda pod nadzorem - OC dla narciarzy

Ubezpieczenie narciarskie daje nam to, czego nie daje standardowa polisa turystyczna. To dodatkowy wydatek rzędu od kilku do kilkunastu złotych za dzień, ale w porównaniu z ewentualnymi kosztami wyjazdu w przypadku wypadku kwoty te wydają się niskie. Polisa daje nam m.in. organizację pomocy medycznej, pokrycie kosztów w razie wypadku na stoku, transport ze stoku. Pokrywa też koszt akcji ratowniczej. Zawiera ubezpieczenie bagażu oraz ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej.

06/12/2018

Zwichnięcia, skręcenia, złamania - to najczęstsze urazy jakich doznają narciarze i snowboardziści

Lista kontuzji, jakie zdarzają się miłośnikom zimowych sportów jest bardzo długa. Z analizy danych zebranych przez Mondial Assistance wynika, że narciarze najczęściej ulegają wypadkom w drugim dniu wyjazdu, na stokach we Włoszech, Austrii oraz Francji.