30/01/2004

DO NARCIARZY I SNOWBOARDZISTÓW

Lekarze Elvia Assistance Warszawa na podstawie statystyk urazów podczas jazdy na nartach i snowboardzie, z sezonów zimowych 2000 – 2003, ustalili, co następuje:

• 41 % urazów ma miejsce w trakcie pierwszych dwóch dni wyjazdu!
  • 30 % urazów występuje w trzecim i czwartym dniu zjeżdżania!
  • Znakomita większość zdarza się po południu.

Skutki są fatalne: połamane ręce, nogi, zerwane więzadła kolanowe i barkowe, urazy kręgosłupa, ból, długotrwałe i kosztowne leczenie, a do tego zmarnowane wakacje. Dlatego, w trosce o Państwa zdrowie i udane wakacje, sugerujemy:

• Przez pierwsze dni jeździć nie dłużej niż cztery godziny. Pozostałą część dnia można spędzić na spacerach, basenie, grze w bilard, nie zapominając o przytulnej gospodzie... Organizm potrzebuje czasu, by zaaklimatyzować się do wysokogórskich warunków i kondycyjnie podołać wymogom długich i pięknych tras zjazdowych.
  • ondycja i zdrowy rozsądek przede wszystkim. Poza tym można zabezpieczyć się przed urazami. Warto posiadać np.: kask, usztywniacze nadgarstkowe dla snowboardzistów i inne nowoczesne akcesoria ochronne.
    Na wszelki wypadek – ubezpieczenie.
  • Koszty leczenia zagranicą mogą zrujnować niejeden budżet domowy. Warto o tym pamiętać przed wyjazdem. W razie nieszczęśliwego zdarzenia ELVIA służy pomocą 24h na dobę.

Życzymy dużo śniegu !

05/09/2018

Awarie Polaków podczas wakacji

W okresie wakacji, jak co roku, do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance z prośbą o pomoc zgłasza się kilkadziesiąt tysięcy osób. Jest to czas wytężonej pracy dla osób pracujących w firmach specjalizujących się w usługach assistance.

06/12/2018

Zwichnięcia, skręcenia, złamania - to najczęstsze urazy jakich doznają narciarze i snowboardziści

Lista kontuzji, jakie zdarzają się miłośnikom zimowych sportów jest bardzo długa. Z analizy danych zebranych przez Mondial Assistance wynika, że narciarze najczęściej ulegają wypadkom w drugim dniu wyjazdu, na stokach we Włoszech, Austrii oraz Francji.

04/12/2018

Akcje ratunkowe w górach za darmo tylko w Polsce

Przed nami długo oczekiwany sezon zimowych podróży. Planując wyjazd w góry na narty, snowboard lub piesze wycieczki należy pamiętać, że wykupienie ubezpieczenia dopasowanego do uprawianej przez nas aktywności jest niezbędne. Zagwarantuje nam pokrycie kosztów ewentualnego leczenia, koszt helikoptera ratunkowego i ambulansu, którym wrócimy do kraju.