07/06/2019

65 proc. Polaków wybiera się w tym roku na wakacje

Mondial Assistance opublikował wyniki badania dotyczącego planów wakacyjnych Polaków. Ponad 20 mln osób, czyli 65 proc. wybiera się w tym roku na wakacje – wzrost o 2 mln w porównaniu do 2018 roku. Ponad 9 mln osób (48 proc.) wybiera się za granicę, a ponad 10 mln (52 proc.) zamierza zorganizować swój wypoczynek w kraju. Na letni wyjazd wakacyjny planów nie ma 28 proc. Polaków.

- Jak podaje 35 proc. badanych głównym powodem rezygnacji z wyjazdu są inne obowiązki (spadek o 3 p.p. w porównaniu do zeszłorocznego badania). Na drugim miejscu respondenci podają brak pieniędzy na wyjazd 29 proc. (wzrost o 1 p.p.), na trzecim stan zdrowia własnego 24 proc. (wzrost o 8 p.p.) – wyniki badania komentuje Tomasz Frączek, prezes Mondial Assistance.

Chorwacja i Grecja najpopularniejsze
W tym roku największą popularnością wśród badanych cieszą się Chorwacja (16 proc., wzrost o 4 p.p.), Grecja (16 proc., wzrost o 6 p.p.) oraz Hiszpania i należące do niej Wyspy Kanaryjskie (14 proc.). Na czwartym miejscu znalazła się Bułgaria (8 proc.). W pierwszej dziesiątce najpopularniejszych krajów znalazła się coraz popularniejsza wśród Polaków Albania (3 proc.).

Ponad połowa Polaków wakacyjny wyjazd zorganizuje samodzielnie
Na pytanie o sposób organizacji zagranicznego wyjazdu wakacyjnego 51 proc. Polaków (wzrost o 2 p.p., czyli o 1,4 mln) deklaruje, że samodzielnie zorganizuje swój wyjazd. Z usług biura podróży skorzysta 49 proc. (spadek o 2 p.p.). Gdyby deklaracje przełożyły się na faktyczne działanie, z usług biur podróży powinno skorzystać o 960 tys. więcej osób.
Zwolennicy samodzielnej organizacji wyjazdu wakacyjnego wybór takiego sposobu organizacji tłumaczą możliwością samodzielnego decydowania o własnym czasie (72 proc., wzrost o 9 p.p.) oraz ceną (36 proc., wzrost o 9 p.p.).
Wybór biura podróży jako organizatora wyjazdu Polacy tłumaczą najczęściej tym, że nie muszą martwić się o formalności i organizację/wygodę (81 proc., wzrost o 4 p.p.). Respondenci wybierający biura podróży podkreślają, że te w swojej ofercie posiadają dodatkowe świadczenia (28 proc., spadek o 3 p.p.).

70 proc. planujących wyjazd kupi ubezpieczenie
Zdecydowana większość Polaków (70 proc., spadek o 4 p.p.) planujących tegoroczne wakacje zamierza wykupić ubezpieczenie turystyczne w związku z wyjazdem zagranicznym. W najbliższych miesiącach prawie 7 mln osób ma zamiar skorzystać z oferty ubezpieczycieli.
- Liczba osób zamierzających wykupić ubezpieczenie turystyczne rośnie z roku na rok. W porównaniu do zeszłego roku zwiększyła się ona o ponad 1,3 mln osób. To bardzo budujące dane. Zarówno my i inni gracze na rynku ubezpieczeń turystycznych życzylibyśmy sobie, żeby deklaracje respondentów przełożyły się na konkretne działania. Cieszy nas ciągle rosnąca świadomość ubezpieczeniowa Polaków. Wiele lat pracowaliśmy na to, aby polski turysta miał wyobrażenie jak drogie jest leczenie za granicą – dodaje Tomasz Frączek.

Turyści planujący wykupić ubezpieczenie to przede wszystkim osoby pomiędzy 30 a 49 rokiem życia (48 proc., spadek o 6 p.p.), posiadające dochód na gospodarstwo domowe powyżej 3 500 zł (69 proc., spadek o 1.p.p.), wykształcenie wyższe (45 proc., spadek 14 p.p.) i zamieszkujących największe miasta (25 proc., spadek o 1 p.p.).

Celem badania było poznanie preferencji i zwyczajów wakacyjnych. Badanie zostało zrealizowane na zlecenie Mondial Assistance przez Ipsos Polska w dniach 6–24 maja 2019 roku. Badanie odbyło się w terminie zbliżonym do realizacji w poprzednich falach badania. To dało możliwość rzetelnej analizy trendów i zmian w zachowaniach Polaków planujących wakacje. Maj nie przez przypadek został wybrany na czas realizacji badania – w maju większość Polaków nie tylko planuje wyjazdy wakacyjne, ale też podejmuje niezbędne formalności związane z tymi wyjazdami.
Badanie zostało przeprowadzone za pomocą wywiadów ilościowych techniką CATI (wspomagany komputerowo wywiad telefoniczny) na ogólnopolskiej próbie reprezentatywnej ze względu na płeć, wiek i wielkość miejscowości. Wielkość próby badawczej (N) to 2000.

Pełny raport z badań można uzyskać, kontaktując się z biurem prasowym Mondial Assistance: agnieszka.staniszewska@mondial-assistance.pl

04/12/2018

Akcje ratunkowe w górach za darmo tylko w Polsce

Przed nami długo oczekiwany sezon zimowych podróży. Planując wyjazd w góry na narty, snowboard lub piesze wycieczki należy pamiętać, że wykupienie ubezpieczenia dopasowanego do uprawianej przez nas aktywności jest niezbędne. Zagwarantuje nam pokrycie kosztów ewentualnego leczenia, koszt helikoptera ratunkowego i ambulansu, którym wrócimy do kraju.

07/09/2018

Podsumowanie wakacji – wzrost korzystania z assistance medycznego za granicą

W trakcie tegorocznego sezonu urlopowego, wyjazd za granicę zadeklarowało 7,4 mln osób. Z analizy danych zebranych przez Mondial Assistance wynika, że korzystanie z assistance medycznego wzrosło o 23 p.

20/12/2018

Rozwiązania telemedyczne dostępne 24 godziny na dobę

Rozwój nowych technologii następuje bardzo szybko. Dostarczają one nowoczesne, korzystne rozwiązania, które oferują istotną poprawę jakości życia. Wszystko, co jest w stanie pomóc nam udoskonalić i monitorować stan zdrowia, jest ważnym krokiem w kierunku dłuższego i efektywniejszego życia i lepszych pakietów assistance.