05/02/2014

Ubezpieczenie turystyczne konieczne przy wjeździe do Rosji

Olimpiada w Sochi zapowiada się pod wieloma względami naj… Wybierając się na igrzyska do Rosji trzeba pamiętać o specyfice naszego wschodniego sąsiada, warto też sprawdzić podstawowe informacje o kosztach i przepisach związanych z wjazdem do tego kraju.

Ubezpieczenie turystyczne jest jednym z koniecznych wymogów formalnych, który trzeba spełnić wjeżdżając na teren Rosji. Przy przekraczaniu granicy zostaniemy poproszeni o przedstawienie polisy lub innego dowodu posiadania ubezpieczenia turystycznego na cały czas pobytu.

- Podstawowa czynność jaką należy wykonać szukając ubezpieczenia do Sochi to sprawdzenie czy dane towarzystwo ubezpieczeniowe traktuje tę część Rosji, w której znajduje się Soczi, jako strefę A czy B. Zakwalifikowanie do strefy A jest jednoznaczne z niższą ceną dla klienta. Kupno ubezpieczenia na strefę A w przypadku gdy dany ubezpieczyciel zakwalifikował Rosję do strefy B może skutkować pozornym poczuciem bezpieczeństwa i brakiem ochrony. Poza koniecznością posiadania ubezpieczenia turystycznego w Rosji wynikającą z przepisów, argumentem jest też fakt, że leczenie jest tam bardzo drogie. Ubezpieczenie dla jednej osoby na tygodniowy pobyt to – w podstawowej opcji – koszt 40-60 zł.  – mówi Tomasz Brożyna dyrektor sprzedaży i marketingu w Mondial Assistance.

Poradnik last minute*:

• Wiza jest niezbędna, dodatkowo paszport w momencie wjazdu do Rosji musi być ważny co najmniej 6 miesięcy.

• Z międzynarodowego lotniska w Sochi, położonego blisko Morza Czarnego do innych części miasta można dojechać taksówką, są one jednak bardzo drogie. Tańszą opcją jest Sochi Aeroexpress, który do centrum miasta jedzie ok. 45 min i kosztuje 4€.

• Bilety na imprezy sportowe – można je kupić przez stronę tickets.sochi2014.com, ceny – w zależności od miejsca i imprezy to od 11€ do 1140€. Uwaga – poza biletem wymagana jest tzw. przepustka widza, którą można otrzymać na stronie pass.sochi2014.com.

• Bilet na imprezy sportowe pozwala korzystać bezpłatnie z komunikacji miejskiej w dzień zawodów, na które mamy bilet. Może to być szczególnie istotne biorąc pod uwagę, że kompleks olimpijski składa się z dwóch części, oddalonych od siebie (i od centrum miasta w przypadku górskiej części) o 48 kilometrów.

• Możliwości nocowania w Sochi są bardzo szerokie – od luksusowych i bardzo drogich hoteli po zakwaterowanie na łodziach zacumowanych do nabrzeża na Morzu Czarnym. Więcej informacji można znaleźć na stronie Svoy-Sochi.ru.

*Dane Mondial Assistance

28/11/2018

Jak przygotować auto na zimę

Samochód jest niewątpliwie jednym z ulubionych środków transportu Polaków. Dane zbierane przez Mondial Assistance pokazują, że ilość wezwań assistance samochodowego pod koniec roku wzrasta. Dla kierowców to trudny czas, a dla branży assistance wiąże się on ze stanem wzmożonej gotowości do udzielania pomocy.

11/10/2018

Waze to jedna z największych społecznościowych aplikacji nawigacyjnych, której użytkownicy w czasie rzeczywistym informowani są o tym co dzieje się na drodze - o stłuczkach, wypadkach, korkach. Korzysta z niej ponad 22 miliony osób, w 20 krajach Europejskich.

05/11/2018

W dniu Wszystkich Świętych o 43 proc. wzrosła ilość wezwań assistance samochodowego

Niezmiennie od wielu lat do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance w dniu Wszystkich Świętych, z prośbą o pomoc, zgłasza się wiele osób. Podczas tegorocznych dojazdów na cmentarz assistance samochodowe przydało się bardziej niż rok temu.