08/05/2018

Awarie Polaków na majówce

Tegoroczna majówka skłoniła Polaków do zagranicznych wyjazdów samochodem. Jak pokazują dane zebrane przez Mondial Assistance, 60 proc. więcej kierowców potrzebowało pomocy przy aucie w innym kraju, w porównaniu do tygodnia poprzedzającego majówkę.

- Tegoroczna majówka była naprawdę bardzo długa. Wystarczyło wziąć 3 dni urlopu aby wypoczywać 9 dni (28.04.- 6.05.). Przełożyło się to na ilość telefonów z prośbą o pomoc, które odebrali pracownicy Centrum Operacyjnego. Porównując majówkę do okresu 14.04.-22.04. można zauważyć, że Polacy postanowili wyjechać z kraju i odpoczywali przede wszystkim w Europie. Na terenie Polski nastąpił spadek wezwań assistance drogowego o 25 proc. – mówi Piotr Ruszowski, dyrektor sprzedaży i marketingu w Mondial Assistance.

Assistance drogowe potrzebne przy awariach
Dominującą przyczyną zgłoszeń do Centrum Operacyjnego od kierowców korzystających z usług pomocowych poza granicami Polski była awaria samochodu (76 proc., wzrost o 45 p.p.), kolejną wypadek (13 proc., wzrost o 127 p.p.). Kierowcy korzystający z usług Mondial Assistance przeważnie dzwonili z zapotrzebowaniem na holowanie. Było to 44 proc. (wzrost o 45 p.p.) wszystkich zgłoszeń. Na kolejnej pozycji były prośby o samochód zastępczy – 10 proc. (wzrost o 23.p.p.), a następnie interwencje związane z naprawą samochodu na miejscu – 6 proc. (wzrost o 40 p.p.).

- W przypadku kierowców korzystających z usług Mondial Assistance na terenie Polski również przeważały powiadomienia związane
z awarią samochodu (74 proc., spadek o 20 p.p.). Kolejną przyczynę telefonów z prośbą o pomoc stanowił wypadek (21 proc., spadek o 40 p.p.). Najczęściej organizowaliśmy holowanie samochodu (70 proc., spadek o 8 p.p.), następnie samochód zastępczy (30 proc., spadek
o 35 p.p.) oraz naprawę na miejscu (18 proc., wzrost o 1 p.p.). Największe zapotrzebowanie na usługi pomocowe poza granicami Polski pochodziło z Niemiec (32 proc.), Austrii oraz Włoch (po 9 proc.), Francji (8 proc.), a także z Chorwacji i Czech (po 7 proc.)
– dodaje Piotr Ruszowski.

05/09/2018

Awarie Polaków podczas wakacji

W okresie wakacji, jak co roku, do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance z prośbą o pomoc zgłasza się kilkadziesiąt tysięcy osób. Jest to czas wytężonej pracy dla osób pracujących w firmach specjalizujących się w usługach assistance.

05/11/2018

W dniu Wszystkich Świętych o 43 proc. wzrosła ilość wezwań assistance samochodowego

Niezmiennie od wielu lat do Centrum Operacyjnego Mondial Assistance w dniu Wszystkich Świętych, z prośbą o pomoc, zgłasza się wiele osób. Podczas tegorocznych dojazdów na cmentarz assistance samochodowe przydało się bardziej niż rok temu.